Eris virüsü nedir, öldürür mü? Covid-19’un yeni varyantı: Türkiye’de eris virüsü var mı?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamalarda ülkelerin yeni Covid-19 varyantlarına karşı tedbirli olmaları ve covid belirtileri olan hastaları takipte olmaları söylendi. Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), ülkedeki mevcut covid vaka sayılarında artış olduğu belirtti.

Peki, bir Covid-19 varyantı olan Eris virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Eris virüsü Türkiye’de görüldü mü, tehlikeli mi, bulaşıcı mı?

ERİS VİRÜSÜ NEDİR?

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansından alınan bilgilere (UKHSA) göre, Covid-19’un yeni varyantı olan Eris, ülke genelindeki her 7 yeni vakadan birini görülüyor. Hastalık, kötü hava şartları ve bağışıklığın düşmesiyle beraber hastaneye olan taleplerin çoğalmasında kendini gösterdi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) hastalığa EG.5.1 tanımlamasını yaptı.

ERİS VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yeni bir varyant olan eris virüsünün belirtileri, yoğun bir şekilde Omicron varyantı ile benzerlik göstermektedir.

  • Boğaz ağrısı,

  • Burun akması,

  • Burun tıkanıklığı,

  • Hapşırma,

  • Islak öksürük,

  • Kas ağrıları,

  • Baş ağrısı,

  • Boğuk ses,

  • Kuru öksürük,

  • Değişik koku alma.​



ERİS VİRÜSÜ HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?

Eris virüsü, şimdiden Asya’da bulunan covid vakalarının yaklaşık %20’sini, Avrupa’dakilerin %10’unu ve Kuzey Amerika’dakilerin ise %7’sini oluşturmakta. İsrail de covid-19’un yeni varyantından etkilenenler arasında yer alıyor. Yapılan açıklamalara göre, 24 Temmuz itibari ile İsrail’deki en az 18 vakada eris varyantının saptandığı bildirildi. Dünya çapında ise toplam 36 ülkede 2 binden fazla hastada eriş varyantı mevcut.

ERİS VİRÜSÜ HENÜZ TÜRKİYE’DE GÖRÜLDÜ MÜ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre sınırlı sayıda Eris varyantı ülkemizde de görüldü.

Bakan Koca: “Korona virüs, ta salgının başından beri sürekli mutasyona uğradı. Omicron varyantının ardından da tüm dünya basit tedbirler dışında normale döndü. Bir virüs tamamen yok olmaz. Genel olarak, giderek daha zayıf varyantlara dönüşür. ‘Eris’ adlı varyant, halen hayatın normal şekilde sürdüğü ülkelerden sonra, sınırlı sayıda vakada, ülkemizde de görüldü. Bunda endişe edilecek bir şey yok. Bilim insanları üzerinde konuşabilirler ama halkımız için gündem olmaya değer değil. Yaşlılarımızın, kronik hastalığı olanların her zamanki gibi kendilerine dikkat etmelerini daha önce söylemiştim” ifadelerini kullandı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir