Akın Tekstil hakkında ihbar üzerine başlatılan inceleme devam ediyor…
3 mins read

Akın Tekstil hakkında ihbar üzerine başlatılan inceleme devam ediyor…

Ali Kemal Erdem’in özel haberi

Tekstil sektörünün bilinen firmalarından Akın Tekstil hakkında Sermaye Piyasası Kurulu’nca (SPK) inceleme başlatıldı.

İncelemenin 1 Eylül 2023 günü şirket yöneticilerinden olduğu öne sürülen M.K’nın şikayet dilekçesi üzerine başlatıldığı öğrenildi.
M.K. dışında iki şikayetçinin daha olduğu ve SPK dışında Vergi Denetim Kurulu’na da şikayette bulunulduğu iddia edildi.

SPK’ya 11378-27 sayısıyla kayıtlara alınan şikayet dilekçesinde ciddi iddialar yer aldı
İhbarda şirketin mallarının piyasa değerinin çok altında satılarak örtülü ve usulsüz kazanç sağlandığı öne sürüldü.

Suç duyurusunda kimi şirket yöneticilerinin ve bazı çalışanların isimleri ve görevleri verilerek bu kişilerin organize bir şekilde halka açık olan şirketi zarara uğratıp “vergi kaçırmak”, “zimmete para geçirmek” ve “usulsüz örtülü kazanç sağlamak” ile suçlanıyor.

ÜÇ UZMAN GÖREVLENDİRİLDİ

Dilekçede buna dayanak olarak farklı tarihlerde yapılan bazı işlemlere ve bunların karşılığında elde edildiği iddia edilen paralara ve mallara dair iddialarda bulunuldu.
Söz konusu dilekçede yer alan iddiaların doğru olup olmadığını incelemek için inceleme başlatan SPK, üç uzmanı görevlendirdi.

Görevlendirilen uzmanların şirketten incelenmek için son yıllarda yapılan kimi işlemlere ait evrakları istedikleri öğrenildi. Yapılacak inceleme sonunda iddiaların doğruluğu veya yanlışlığı ortaya çıkacak. Doğrulanması durumunda ihbarda görevleri ve isimleriyle yer alan şirket yöneticileri ve çalışanları hakkında hukuki süreç başlatılabilir.

“İKİ HAFTA ÖNCE EVRAKLARI TESLİM ETTİK“

Soruşturmaya dair görüş almak üzere aradığımız Akın Tekstil Şirketi Genel Müdürü Dursun Ali Yılmaz, SPK incelemesini doğruladı ancak içeriğini tam olarak bilmediklerini söyledi.
Yılmaz, SPK’nın talebi üzerine evrakları incelenmek üzere iki hafta önce teslim ettiklerini kaydetti.
Yılmaz, SPK’nın şirketlere yönelik rutin incelemeler yapabildiğini kaydederek, kendilerine yönelik incelemenin de bu tür rutin bir inceleme olabileceğini öne sürdü.
Yılmaz, şirketin faaliyetlerinde yatırımcıların bilerek zarara uğratılmasının söz konusu olmayacağını da öne sürdü.

İDDİALAR NELER?

İnceleme başlatılmasına neden olan SPK’ya 1 Eylül 2023 günü şirket yöneticisi olduğu ileri sürülen M.K. tarafından verilen şikayet dilekçesinde şu iddialar dile getirildi.

– 1 milyon 200 bin dolar değerindeki tekstil makineleri, 400 bin dolara satılmış gibi gösterilerek resmi fatura kesildi. Fakat kalan 800 bin dolar bir şirketin muhasebe bölümünde çalışan biri tarafından nakit olarak alınıp özel bir bankadan kiralanan kasaya konuldu.

– Şişli Halaskargazi caddesindeki 600 bin dolarlık iki dairesi emlak uzmanlarının raporlarına rağmen sadece 300 bin dolara satıldı.

– Şirket tarafından üretilen pantolonlardan 4 bin tanesi de gerçek olmayan tutanaklar tutularak “fire” gibi gösterildi ve kayıtlardan düşüldü. Ayrıca gerçek değeri 15 Euro olan pantolonlar üçte bir fiyatına, 3,70 Euro’ya satıldı. Bu şekilde borsaya kote şirket büyük zarara uğratıldı.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir