Önce 7 büyüklüğünde deprem sonra tsunami! Uzman isim orayı işaret etti
Moriwaki, Kahramanmaraş depreminin ardından Doğu Anadolu Fay’ına dikkat çekerek, gelecekteki bir depremin 7 büyüklüğünde olabileceğini öngördü. Fayın henüz kırılmadığını belirten Moriwaki, bu durumun ”tsunami” riski oluşturabileceğine vurgu yaptı.
Moriwaki nokta atışı yaparak riski bölgeyi Kıbrıs olarak açıkladı. Doğu Anadolu Fay Hattı’nın Elazığ, Kahramanmaraş ve Hatay’dan Adana ve sonrasında Kıbrıs’a uzandığını ifade etti. Moriwaki, “Kıbrıs’ta 7 büyüklüğünde deprem olma olasılığı yüksek. Kıbrıs bu konuda tehlikeli bölgelerden” açıklamasında bulundu.
BİNGÖL, MUŞ VE BİTLİS KARLIOVA AMAN DİKKAT!
Bingöl, Karlıova, Muş ve Bitlis illerine dikkat çekerek deprem riskinin yüksek olduğunu söyleyen Moriwaki, “Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde 2020 yılında Elazığ depremi, ardından Kahramanmaraş depremi ve geçen sene Hatay depremi gerçekleşti. Bu fay hattı Suriye’ye kadar uzanıyor. Fay hattı üzerinde Bingöl, Muş ve Bitlis Karlıova bölgeleri büyük deprem olma açısından çok tehlikeli. Ayrıca, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde Adana’dan Kıbrıs’a kadar uzanan bir hat daha var ve bu fay hattı henüz kırılmadığı için şu an riskli görünüyor” ifadelerini kullandı.
KIBRIS’TA DEPREM 7 ŞİDDETİNDE OLABİLİR
Doğu Anadolu Fay Hattı’nın Elazığ, Kahramanmaraş ve Hatay’dan Adana ve sonrasında Kıbrıs’a uzandığını belirten Moriwaki, “Kıbrıs’ta 7 büyüklüğünde deprem olma olasılığı yüksek. Kıbrıs bu konuda tehlikeli bölgelerden. Bu bölgenin birinci derece deprem bölgesi olduğunu söyleyebilirim” açıklamasında bulundu.
TSUNAMİNİN BOYU 3 METREYE KADAR ÇIKABİLİR
Kıbrıs’ta deprem olduğu takdirde, ada ülkesi olmasından kaynaklı tsunami tehlikesi olduğunu söyleyen Moriwaki, “Deprem denizde olduğu takdirde tsunami riski çok fazla. Bu tsunami, Hatay, Mersin, Adana, Alanya ve Antalya gibi Türkiye’nin güney sahil şeridinde de büyük risk oluşturur. Türkiye’de tsunami genel olarak 1 metre kadar büyüklükte gerçekleşir. Ancak deprem, derin denizde kayma meydana getirirse tsunaminin boyu 3 metreye kadar çıkabilir. Bu yüzden yerleşim ve toplanma alanlarını olası bir deprem ve tsunamiye karşı önlem amaçlı deniz seviyesinden 3 metre yukarıda konumlandırmak gerekmektedir” diye konuştu.